Adelie Pengueni Nasıl Bir Hayvandır?

Adelie Penguenleri Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı Pigoscelis adeliae
Grup Kuş
Beslenme Etobur
Büyüklük 40 cm – 75 cm
Ağırlık 3 kg – 6 kg
Azami Hız 72 km / s
Yaşam Süresi 10 – 20 Yıl

Adelie Pengueni en küçük penguen türleri arasında yer alır. Güney Okyanusu’nda yaşayan Adelie Penguenleri sayı olarak en çok bulunan penguen türlerindendir. Adelie Pengueni ismini 1840 yılında Fransız araştırmacı olan Jules Dumont d’Urville adlı kişinin eşine atfetmesiyle almıştır.

 

Adelie Pengueni ve Anatomisi

Adelie Pengueni koyu mavi yada siyah sırta sahip. Ayrıca karın ve göğüs kısmı ise tamamen beyazdır. Diğer penguenlerden ayrılan en önemli dış görünüşü ise gözlerinin çevresinde bulunan beyaz halkalardır. Bunun dışında kafası ve ağız kısmı yine siyah renktedir. Pembe / turuncu renkte ayaklara sahip. Bu ayaklarda uçlarında ise minik pençeler yer almaktadır. Bu hem buzda kolayca hareket etmesini hem de kayalıklara tırmanmasına olanak tanımaktadır.

Adelie Pengueni ve Yaşam Alanı

Adelie Pengueni, Dünya’nın en güney kıyılarında bulunur. Güney denizinde ve güney yarım kürede bulunan Antarktika ve çevresindeki adalarda yer alır. Adelie penguenleri göçebe kuş ailesine girmektedir. Penguenler kış aylarında yemeğe daha iyi ulaşabilmek adına kuzeye göç ediyorlar. Sıcak yaz aylarında ise daha önce inşa ettikleri evlerinin bulunduğu sahil şeridine giderler. Yarım milyondan fazla sayıdaki Adelie penguenleri Ross denizinde yer alan Ross adasına büyük bir koloni kurmuş vaziyetteler.

Adelie Pengueni ve Yaşam Biçimi

Adelie penguenleri çoğunlukla binlerce sayıdaki gruplar halinde dolaşırlar. Hem yırtıcılara karşı kendilerini daha iyi savunmak için hem de daha iyi avlanmak için grup yaşamına ayak uydurmuşlar. Yalnız kendi aralarında çok agresif tavırlar sergilemese de ara sıra yuvaları için diğer penguenlerin yuvalarından malzeme çaldığı bilinmektedir. Adelie Penguenleri , iletişimin en yaygın biçimi olarak düşünülen beden dili ve özel göz hareketleri ile birbirleriyle sürekli etkileşim içindedirler.

Adelie Pengueni ve Üreme

Adelie penguenleri yaz aylarında (Aralık – Kasım) üreme alanlarına giderler. Büyük koloniler halinde yaşayan penguenler eşlerini seçerler. 90 günlük bir sürenin ardından Adelie penguenleri yumurtlarla ve 2 aylık kuluçka dönemine girerler. Kuluçka süreci boyunca çiftler sırayla yumurtalarla ilgilenir. Bu arada da beslenmelerine devam ederler. Kuluçka döneminin ardından yavru penguenler yumurtadan çıksalar bile 2-3 ay boyunca hala ebeveyn kontrolündedirler. Bu sürecin sonunda ise evden ayrılırlar ama hala grup olarak yaşarlar.

Adelie Pengueni ve Beslenme

Adelie penguenleri oldukça güçlü ve iyi yüzücülerdir. Yemeklerini de okyanustan temin ederler. En popüler yemekleri ise Krill denilen kabuklu küçük bir deniz canlısıdır. Bunun yanı sıra yine okyanuslarda bulunan küçük balıklar, yumuşakçalar, kalamarlar onlar için birer besin kaynağıdır.

Adelie Penguenleri Hakkında Diğer Bilgiler

  • Adelie penguenleri için en büyük tehdit Pars Foku ve Katil balinalardır.
  • Çok soğuk ortamda yaşadıkları için derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur.
  • Tüyleri sayesinde deriye doğrudan ulaşan su miktarı azalmaktadır.
  • Günde ortalama iki kilogram besin tüketirler.
  • Yüzgeçleri sayesinde 175 metre derine dalabilirler.

 

 

Pin It on Pinterest