Afrika Palmiye Misk Kedisi Nasıl Bir Hayvandır?

Afrika Palmiye Misk Kedisi, Doğu ve Orta Afrika’nın tropikal ormanlarında bulunan civet (kedi) türüdür. Diğer civet türleriyle yakın ilişki içinde olsa da genetik olarak oldukça farklı bir türdür. Belirli bölgelerde yaşayan Afrika Palmiye Misk Kedisi oldukça yaygın bir hayvandır. Oldukça oportünist (kendi iyiliği için herşeyi yapan) olan bu misk kedisi ormanlık alanlardaki küçük etçil bir hayvandır.

Afrika Palmiye Misk Kedisi Hakkında Kısa Bilgi
Bilimsel Adı Nandinia binotata
Menşei Afrika Yağmur Ormanları
Renk Siyah, Beyaz, Gri, Sarı, Kahverengi
Ortalama Boyu 43 – 71 Santimetre
Ortalama Ağırlık 1,4 – 4,5 Kilogram
Ortalam Ömür 15 – 20 Yıl

Afrika Palmiye Misk Kedisinin Görünüşü

Kedi benzeri görünüşleri ve davranışlara sahip olmasına rağmen kendisi bir kedi türü değildir. Kendisi daha çok gelincik, misk kedisi ve firavun fareleri ile daha yakın bir akrabalık içindedir. Afrika Palmiye Misk kedilerinin fiziksel olarak en ayırt edilebilen özelliklerinden biri sarı veya açık kahverengi olan kürklerinin üzerinde bulunan daha koyu kahverengi beneklerdir. Kürklerindeki renk dağılımı ağaçlar arasında gizlenmesine olanak tanır. Diğer misk kedilerinde olduğu gibi güçlü ve kaslı vücuda sahiptir ayrıca oldukça keskin dişleri barındıran kuvvetli bir ağız yapısına sahiptir. Yarık biçiminde olan gözleri daha çok sarı – yeşil renktedirler.

Afrika Palmiye Misk Kedisinin Yaşam Alanı

Afrika Palmiye Misk Kedisi, daha çok Doğu Afrika’nın tropikal ormanlarında yaşamaktadırlar. Bu hayvanlara bir kısmı hala bozulmamış olan Orta ve Batı Afrika bölümünde de rastlanabilmektedir. Çevreye oldukça uyum sağlayan Afrika Palmiye Misk Kedisi, Sudan’dan Gine’ye; Angola’dan Doğu Zimbabve’ye kadar olan alanlarda yaşayabilir.

Afrika Palmiye Misk Kedisi’nin Yaşam Tarzı

Afrika Palmiye Misk Kedisi yalnız yaşayan bir hayvandır. Sürekli ortalarda görebileceğiniz bir hayvan türü değildir. Şafak ve alacakaranlıkta bir kaç saatliğine yiyecek avlamak için dışarı çıkar. Genelde gündüzleri ve avlanmadıkları zamanlar ağaç kovuklarında dinlenirler. Çoğu zaman yalnız yaşayan bu hayvanlar eğer bol yiyecek olan bir yerde bulunurlarsa ortalama 15 üyelik gruplar olarak hareket ederler. Afrika Palmiye Misk Kedilerinin iki adet gizli bir koku salgılayan bez türleri vardır. Bunlardan birisi her ayağın üçüncü ve dördüncü parmakları arasında ve diğeri ise karnının alt kısmında yer almaktadır. Bunlar genel olarak yerlerini işaretlemek ve çiftleşme için kullanılır.

Afrika Palmiye Misk Kedisi Üreme ve Yaşam Döngüsü

Afrika Palmiye Misk Kedisi, daha fazla yiyecek bulanan yağışlı zamanlarda (Mayıs ve Ekim) iki kez doğum yapabilirler. Dişi Afrika Palmiye Misk Kedisi bir kaç ay süren bir gebelikten sonra genelde 4 yavru doğurur. Bu yavrular ortalama olarak 4 aylık iken kendilerini savunabilecek olgunluğa erişirler bu döneme kadar anneleri tarafından korunurlar. Afrika Palmiye Misk Kedileri ortalama olarak 15 – 20 yıl yaşayabilirler. Ayrıca cinsel olgunluğa 2-3 yaşlarında ulaşırlar.

Afrika Palmiye Misk Kedisi’nin Beslenme Davranışı

Afrika Palmiye Misk Kedisi, omnivor bir hayvandır. Yani hem etçil hem de otçuldurlar. Tıpkı diğer Misk Kedileri gibi hem bitkilerden hem de diğer hayvanlardan oluşan bir besin aralığında beslenebilirler. Buna rağmen besinlerinin çoğunu ananas ve diğer meyveler oluşturmaktadır. Ayrıca kemirgenler, kertenkeleler, bazı kuşlar, kurbağalar ve bazı böcekler de onlar için birer besin kaynağıdır. Avladıkları hayvanların ölü olduklarından emin olmak için sert bir şekilde bir kaç ısırırlar.

Afrika Palmiye Misk Kedi’sinin Avcıları ve Tehlikeler

Afrika Palmiye Misk Kedileri göreceli olarak iyi bir avcı olmalarına rağmen etrafta onları avlayan avcı grubu bulunmaktadır. Özellikle sıkça dışarıda yemek aradıkları zaman aslanlar tarafından avlanabiliyorlar. Aynı şekilde günlerinin çoğunu geçirdikleri ağaçlarda da leoparlar dahil vahşi kedilerin avı olabiliyorlar. Bazen de yılan ve timsah gibi sürüngenler tarafından avlanırlar. Ancak onlar için en büyük tehdit diğer hayvanlar tarafından avlanmak değildir. Esas tehdit yok olan ormanlar nedeniyle yaşam alanlarının daralmasıdır.

Pin It on Pinterest