Afrika Pengueni Nasıl Bir Hayvandır?

Gözlüklü Penguen ya da Afrika Pengueni olarak da bilinen bu penguen türü Güney Afrika sahillerinde ve buralarda bulunan küçük adalarda yaşamaktadırlar. Afrika Pengueni, daha çok Şili ve Peru kıyılarında yaşayan Humboldt Pengueni ve Macellan Pengueni ile yakından ilişkilidir. Ayrıca Humboldt Pengueni’ne oldukça benzemektedir. Afrika Pengueni insanoğlunun tanıdığı ve gördüğü ilk penguenlerden biri olduğu düşünülüyor.

Afrika Pengueni Hakkında Kısa Bilgi
Bilimsel Adı Sfeniscus Demersus
Menşesi Güney-Batı Afrika Kıyıları
Renk Siyah, Beyaz, Gri
Ortalama Boy 60 – 68 Santimetre
Ortalama Ağırlık 2 – 5 Kilogram
Ortalama Ömür 10 – 15 Yıl
Tehdit Durumu Nesli Tükenmekte

Afrika Pengueni’nin Görünüşü

Afrika Pengueni diğer tipik penguen türleri gibi siyah beyaz bir vücuda ve keskin olan siyah bir gagaya sahiptir. Afrika Penguen’lerinin en ayırt edici özelliklerinden biri de siyah ayaklarıdır. Erkek penguenler genelde dişi olanlardan daha büyük olsa da birbirlerine oldukça benzemektedir. Afrika Penguenleri‘ni tanımak için oldukça belirgin bir özellikleri bulunuyor. Ilıman iklimlerle baş etmek için gözlerinin üzerinde pembe bezler bulunmaktadır. Afrika Pengueni‘nin ısısı arttıkça bu bezlere daha çok kan gönderilir ve çevredeki hava tarafından soğurulur. Bu da bu bezlerin daha da pembe görünmesine neden olur.

Afrika Pengueni’nin Yaşam Alanı

Afrika Penguenleri, Afrika’nın Güney Batı sahillerinde ve Namibya devleti ile Algoa Bay körfezinde bulunan 24 adada yaşarlar. Koloni şeklinde yaşayan bu penguenlerin Port Elizabeth (Güney Afrika’da) yakınlarındaki Dyer Adası en büyük koloniyi oluşturdukları bilinmektedir. Bol miktarda yiyecek kaynağı olan, Benguela Akıntısının besleyici zengin suları çevresinde yoğun biçimde bulunur. Zamanlarının çoğunu denize harcıyor olsalar da, Afrika Penguenleri kayalık adalarda bulunan korunaklı yuvalarda güneşten korunmaya çalışıyorlar.

Afrika Pengueni’nin Yaşam Tarzı

Pek çok diğer penguen türlerinde olduğu gibi Afrika Penguenleri‘de çiftleriyle oldukça sıkı bir bağ kurabilir ve genelde ömür boyu tek eşli olarak davranırlar. Afrika Penguenleri sadece temizlik amacıyla değil aynı zamanda birbirlerini tımarlamak ve tüylerini düzeltmek için oldukça sosyal davranan hayvanlardır. Eşek anırmasına benzer bir ses çıkararak aralarında kur yapan Afrika Penguenleri oldukça gürültülü hayvanlardır. Bu penguenler hem temizlenmek hem de serinlemek için gün aşırı deniz girip kıyıdan bir kaç metre uzaklaşıp geri gelmektedirler.

Afrika Pengueni’nin Yaşam Döngüsü ve Üremesi

Afrika Penguenleri genelde 3-4 yaşlarında cinsel olgunluğa erişir. Bu yaş ortalama olarak hem dişi hem de erkek penguenler için ortaktır. Bundan sonra kendilerine eş seçerler ve neredeyse ömrünün tamamını birlikte geçirirler. Dişi Afrika Pengueni genelde kendine ait bir oyuk açar ve yumurtalarını buraya bırakır bazen de yumurtalarını çalılık yerlerde de bırakabilir. Ortalama 1 ya da 2 yumurta bırakırlar ve kuluçka süresi 40 gündür. Bu yavrular doğdukları an dişi ebeveynleri tarafından beslenir ve sıcak tutulur. Bu süre boyunca ebeveynleri diğer yırtıcı hayvanlara karşı yavrularını korumaktadır. Bulundukları bölgedeki yiyecek miktarına bağlı olarak yavru penguenler 3-4 ay kaldıktan sonra kolonilerinden ayrılırlar. Bir kaç yıl sonra geri dönerler ve tüylerini döküp yetişkin tüylerini çıkarırlar. Afrika Penguenleri genelde 10 – 15 yıl arasında bir ömre sahiptirler.

Afrika Pengueni’nin Beslenme Davranışı

Afrika Penguenleri diğer penguen türlerinde olduğu gibi etçil bir beslenme davranışına sahiptirler. Genelde sadece deniz organizmalarından beslenirler. Ançüez (balık türü), sardalya, karagöz istavrit, mavi çaça balıklarıyla beslenirler. Oldukça iyi bir balık avcıları olduğu halde eğer yeterli balık bulunmuyorsa kalamarlar ana besin olabilir onlar için. Afrika Penguenleri avlanma sırasında yaklaşık 20 km/s hıza ulaşabilir. Normalde 30 metre derinliğe inerken beslenmek için avlandığı sıralarda 100 metre derinliğe ulaşması oldukça sıradan bir olaydır.

Afrika Pengueni’nin Avcıları ve Tehditleri

Afrika Penguenleri‘nin küçük olması sebebiyle hem denizde hem de karada avcıları bulunmaktadır. Denizlerde köpekbalıkları tehdidiyle karşı karşıya olan penguenlerin bir diğer avcısı da Fur Seal (bir cins denizaslanı)’dir. Daha çok yavruları ve yumurtalarını avlayan diğer hayvanlar arasında Kelp Gull (Martıya benzer bir kuş), Kutsal Aynak (kuş türü), Firavun faresi, yılanlar ve leoparlardır. Afrika Penguenleri ilk keşfedildiğinden beri oldukça azalmıştır bunun en büyük nedenlerinden birisi yumurtalarının sayısının azalmasıdır. Ayrıca insanlar onların doğal yaşam alanlarını tahrip ettiği için sayıları da azalmaktadır.

Pin It on Pinterest