Afrika Spurred Kaplumbağası Hakkında Bilgiler

Afrika Spurred Kaplumbağası (Geochelone sulcata) aynı zamanda ‘Oluklu Kaplumbağa’ veya ‘Afrika Düz Uyluklu Kaplumbağa’ olarak da bilinir. Senegal ve Moritanya’dan doğuda Mali, Çad, Sudan ve Etiyopya’dan Eritre’ye uzanan Sahra Çölü’nün güney ucunda uzanan bir çölde yaşayan kaplumbağa türüdür. Afrika Spurred Kaplumbağası, dünyanın en büyük üçüncü kaplumbağası ve en büyük ana kaplumbağasıdır.

 

Afrika Spurred Kaplumbağasının Genel Özellikleri

African Spurred Kaplumbağasının erkek olanları  80 santimetre uzunluğunda ve dişiler ise 50 santimetre uzunluğunda olabilir. Erkekler yaklaşık 100 kilogram  ve dişiler ise 60 kilogram ağırlığındadır. Kabukları (üst kabuk), açık kahverengi renginde ve bu da kumlu ortamlarında iyi bir kamuflaj sağlar. Kabuk, oldukça düz ve oval şekillidir ve yaşla birlikte gelişen belirgin büyüme halkaları sergileyen scutes (bir kaplumbağanın veya kaplumbağanın kabuklarındaki büyük keratinli ölçeklerden biri) arasında derin bir şekilde tırtıklıdır.

Plastronları, başı ve uzuvları eşit sarı / ten rengi. Kabukları ön ayaklarının ön yüzeyini kaplar (uzun oyukların kazılmasına yardımcı olur) ve arkalarında (adından türetilen) 2 – 3 konik dikme vardır. Başları nispeten büyüktür ve üst çeneleri çift kancaya sahiptir. Kaplumbağalar ayrıca su kaybını kısıtlayan çok kalın bir cilde sahiptir.

Afrika Spurred Kaplumbağasının Yaşam Alanı

African Spurred Kaplumbağası kurak bölgelerde, özellikle de çöl ve kuru savanada ve daimi su kaynağının bulunmadığı yerlerde yaşamaktadır. African Spurred Kaplumbağası, kuma çeşitli genişlikte ve derinlikte yuvalar kazar. Bu yuvalar ve tüneller, kurak ortamlarında daha yüksek nem seviyelerine erişim sağlar. Günün en sıcak kısımlarını bu habitatlarda geçirirler. Kalıcı uyku yuvaları da inşa edilir ve iki veya daha fazla kaplumbağa tarafından paylaşılır.

Afrika Spurred Kaplumbağasının Beslenmesi

African Spurred Kaplumbağaları otçullardır ve diyetleri çöldeki sulu meyveler, kurutulmuş yapraklar ve otlardan oluşur ve özellikle Morning-Glory bitkisinin yapraklarından oluşur.

Afrika Spurred Kaplumbağasının Davranışı

Erkek African Spurred Kaplumbağalar doğada oldukça agresiftir ve homurdanır, krokanlar ve ıslık seslerini çıkararak birbirleriyle didişir ve ısırırlar. Bu kaplumbağalar aniden bile birbirleriyle agresif ve hatta birbirlerini kabuklarına çevirmeye çalışırlar.

African Spurred Kaplumbağa, çok soğuk veya çok sıcak havalarda etkisiz hale gelir. Uzun kuraklık dönemleri ortaya çıktığında, kendilerini yuvalarına bağlayarak hayatta kalırlar. En aktif dönemleri, yağmur mevsimi boyunca (Temmuz-Ekim), özellikle de yiyecek ve içecek için yem alacağı günler ve akşam karanlığındadır. Soğuk günlerinde düşecek vücut ısısını yükseltmek için sabahları sıcak güneşin tadını çıkarırlar.

Afrika Spurred Kaplumbağasının Üremesi

Çiftleşme genellikle şubattan mart ayına kadar yağmur mevsiminde gerçekleşir. Erkekler dişiler üzerinde hakimiyet için savaşır. 60 günlük bir gebelik süresinden sonra, dişi uygun bir yuva yeri arar. En uygun olanı seçmeden önce birçok yuva yapılacaktır. Yuvalar, genişliği ve derinliği en fazla 20 santimetre ve her birinin inşa edilmesi 1 – 4 saat sürebilir. Dişi daha sonra her 3 dakikada bir yumurta bırakmaya başlar. Yuvalar 15-30 yumurta veya daha fazlasını içerebilir. Yuvalar daha sonra doldurulur ve yumurtalar tamamen örtülür. Kuluçka süresi 212 gün sürmektedir (yaklaşık 8 ay) ve yavrular genellikle gece olmak üzere bir yağmurdan 1-3 gün sonra yumurtadan çıkarlar. Kuluçkahanelerin yuva yüzeyine ulaşması 3 – 10 gün sürebilir.

Yavrular açık sarıdır ve doğumda sadece 2-3 cm’dir, ancak ilk birkaç yıl içinde 15 – 25 santimetrehızla ulaşırlar. Diğer kaplumbağalar gibi, Afrika Spurred Kaplumbağa da uzun bir süre yaşayabilir. Bilinen en eski türler 56 yaşındadır, ancak daha uzun yaşayabilir ve bazıları 80-100 yaşlarına ulaşabilir.

Afrika Spurred Kaplumbağasının Korunma Durumu

African Spurred Kaplumbağaları, IUCN tarafından Savunmasız olarak sınıflandırılmıştır. Habitat kaybı, büyük ölçüde kentleşmeden ve evcil hayvanların otlatılmasından dolayı sayılardaki düşüşün temel nedenlerinden biridir. Bu tür ayrıca göçebe kabileler tarafından yenir ve Japonya’da uzun ömürlü iksir yapmak için kullanılır. Aynı zamanda Avrupa ve Kuzey Amerika’da evcil hayvanlar olarak tutulurlar.

Afrika Spurred Kaplumbağası Hakkında Bilgiler

Okuma Süresi 4 Dakika