Afrika Yaban Köpeği Nasıl Bir Hayvandır?

Afrika Yaban Köpeği ya da bilinen diğer adıyla Boyalı Köpek, Afrika’nın Sahra Altı bölgesinde yaşayan ve orta büyüklükte olan bir köpek türüdür. Tüm köpekler arasında en girişken tür olarak gösterilen bu köpekler yaklaşık 30’lu gruplar halinde yaşarlar. Son derece zeki ve sosyal olan bu hayvanlar malesef günümüzde nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.

Afrika Yaban Köpeği Hakkında Kısa Bilgi
Bilimsel Adı Lycaon pictus
Menşe Sahra-altı Afrika
Renk Gri, Siyah, Beyaz, Kahverengi, Altın, Kırmızı
Ortalama Boyu 75cm – 110cm
Ortalama Ağırlık 17 – 36 kg
Ortalama Ömür 10 – 13 yıl

Afrika Yaban Köpeğinin Görünüşü

Afrika yaban köpeği, 76 ile 110 cm arasında bir gövde uzunluğuna sahip. Kuyrukları ortalama olarak 30 ile 41 cm arasında değişmektedir. Köpeklerin ağırlıkları beslenmelerine ve olgunluğuna göre 17 ile 36 kilogram arasında değişiyor.

Derilerinin üzerinde bulunan kıllar çok renklidir. Siyah, kahverengi, açık sarı ve beyaz olabilir. Ayrıca bu renkteki tüyleri her birinde benzersiz şekiller oluşturmaktadır. Tüyleri seyrek olmakla birlikte derilerinin asıl rengi siyahtır.

Afrika Yaban Köpeği ya da Afrika Avcı Köpeği dediğimiz bu köpekler saatte 72 km hıza ulaşabiliyorlar. Bu da onları En Hızlı Hayvanlar Listesi‘nde yer almalarını sağlıyor.

Uzun ve ince bacakları ile beraber patilerindeki 4 tırnak oluşu onun köpekgiller arasında benzersiz yapmaktadır. Başları büyük yuvarlak kulaklara ve kısa ama güçlü bir ağza sahiptir. Bu köpekler kendi aralarında cıvıltı ya da gıcırtı sesleri kullanarak iletişim kurarlar.

Afrika Yaban Köpeğinin Yaşam Alanı

Afrika Yabani Köpekler doğal olarak Sahra altı Afrika’nın çölleri, açık ovaları ve kurak arazilerde dolaşırlar. Afrika yaban köpeklerinin nüfusu bir anda oldukça hızlı bir şekilde azalmıştır. Eskiden 40 farklı Afrika ülkesinde görmek mümkün iken şu sıralar ortalama 15-25 ülkede görülmektedir. Şimdilerde daha çok Güney Afrika’da ki milli parklarda rastlayabilirsiniz. Afrika yaban köpekleri geniş alanlara yayılırlar. Ancak arazi bölünmesi ve insanlar tarafından işgali nedeniyle sayıları azalmaktadır. Şuan en çok Botsvana ve Zimbabwe’de bulunmaktadırlar.

Afrika Yaban Köpeğinin Yaşam Tarzı

Afrika Yaban Köpekleri, genelde 10 ile 30 arasında bireylerden oluşan gruplar şeklinde hareket ederler. Bu gruplarda güçlü bir kast sistemi vardır. Ayrıca bu köpekler dünyanın en sevimli köpekleri arasında sayılabilir. Bununla birlikte tam bir grup hayvanıdırlar. Avlanmakta, yemek toplamakta, grubun hasta üyelerine bakmakta ve gençleri yetiştirmede grup olarak davranırlar.

Afrika Yabani Köpekler dokunuş, hareket ve sesle birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Sürü üyeleri son derece birbirlerine yakındır ve avlanma öncesi birbirlerinin burunlarına dokunup birbirlerini yalamaktadırlar. Bunun yanı sıra tiz sesler çıkarıyor ya da kuyruk sallıyorlar. Afrika yaban köpekleri günün en çok şafak ve alacakaranlık vakitlerinde aktiftirler.

Afrika Yaban Köpeğinin Üremesi ve Yaşam Döngüsü

Afrika Yaban Köpeklerinde sürünün başında alfa olarak hem bir dişi hem de bir erkek çift bulunur. Dişi Afrika Yaban Köpekleri yaklaşık 70 günlük bir gebelik süresinden sonra 2 ile 10 arasında yavruyu dünyaya getiriyor. Yavrular ilk doğduklarında siyah, beyaz ya da renkli olabiliyor. Yeni doğan yavruların gözleri ve kulakları kapalıdır. İlk 2 – 3 ay dişi köpekler onları süt ile besliyor bu süreçte dişi köpeği de grubun diğer üyeleri koruyor ve beslenmesine yardımcı oluyorlar. 2 – 3 aydan sonra yavru köpekler bağımsız hale geliyor. Ancak bu köpekler kendi ebeveynlerini değil grubun alfalarını takip ediyorlar. Ayrıca Afrika Yaban Köpekleri ortalama 12 – 18 aylıkken erişkinliğe ulaşıyorlar.

Afrika Yaban Köpeğinin Beslenme Davranışı

Afrika Yabani Köpekler, yalnızca etçil olup genellikle ceylan, zebra, impala, wildebeest, tavşanlar, kemirgenler ve diğer küçük hayvanlar üzerinde beslenirler. Genelde avları kendilerinden büyük ya da daha hızlıdır. Ancak grup olarak avlanmaları ve uzun süreli dayanıklılığı sayesinde avları kolay kolay kaçamıyor.

Afrika Yaban Köpeğinin Avcıları ve Tehditleri

Afrika Yaban Köpeği’nin büyüklüğü ve grup halinde olmaları nispeten onların avcı sayısını düşürmektedir. Genelde avcıları aslanlar ve hyena dediğimiz asıl sırtlanlardır. Bunlar genelde gruptan ayrı düşen ya da çeşitli yaralanmalardan dolayı grubun en arkasında olup daha pasif davranan grup üyelerini avlıyorlar. Ayrıca Afrika Yaban Köpekleri için bir diğer tehdit ise insanlardır. Bu köpeklerin yaşam alanının insanlar tarafından işgal edilip çiftlik olarak kullanmaları köpekleri bu bölgelere çekmektedir. Ancak bu esnada çiftlik sahipleri tarafından vurularak öldürülebiliyorlar.

Hem doğal ortamlarının parçalanması hem de avlanmaları nedeniyle sayıları gittikçe düşmektedir. Şu sıralar en çok milli parklarda yer alıyorlar.

 

Pin It on Pinterest