Amerika Porsuğu Nasıl Bir Hayvandır? Amerika Porsuğu Hakkında Bilgi

Amerika porsuğu, aynı zamanda gelincik , su samuru , yaban gelinciği ve wolverine içeren farklı bir etçil memeliler ailesi olan Mustelidae’nin bir üyesidir. Amerikan porsuğu, porsukların üç alt ailelerinden biri olan Taxidiinae’ye aittir – diğer ikisi Melina ( Avrasya porsuğu dahil 9 tür ) ve Mellivorinae yani Bal Porsuğudur.

Bilimsel Adı Taxidea taxus
Yaşadığı Alan Kuzey Amerika
Renkler Gri, Siyah, Beyaz
Uzunluk 40 – 70 santimetre (Kuyruk Hariç)
Ağırlık 4 – 12 kilogram
Korunma Durumu En Az Endişe Duyulan Tür

Amerika Porsukları baştan kuyruğa 520 ile 875 mm aralılığında değişmektedir, kuyruk bu uzunluğun sadece 100 ile 155 mm kadarını oluşturur. Amerika Porsukları 4 ile 12 kg ağırlığında olabilir. Vücut düzleştirilmiş ve bacaklar kısa ve dolgun. Hayvanın sırtındaki ve yanlarındaki kürkler grimsi ila kırmızımsıdır. Boğaz ve çene beyazımsı ve yüzde de siyah lekeleri var. Beyaz bir dorsal şerit, başın üzerinden burun boyunca uzanır. Kuzey popülasyonlarında bu şerit omuzların yakınında sona eriyor. Bununla birlikte, güney popülasyonlarında, sırta doğru devam eder. Erkek amerika porsukları dişilerden önemli ölçüde daha büyüktür ve kuzey popülasyonlarından gelen hayvanlar güney popülasyonlarından daha büyüktür.

Amerika Porsukları öncelikle Kuzey Amerika’nın Great Plains bölgesinde bulunur. Amerikan Porsuğu kuzey batıdaki Kanada eyaletleri boyunca, ABD’nin batısındaki uygun habitatlarda ve güneyde Meksika’nın dağlık bölgelerinde görülür.

Hem erkek hem de kadın Amerika Porsuklarının yuvaları, üreme mevsimi boyunca genişler ve bu da erkeklerin ve dişilerin, eşleri bulmak için daha çok seyahat ettiğini gösterir. Çiftleşme yaz sonunda veya sonbahar başında meydana gelir, ancak embriyolar gelişimin erken döneminde tutulur. İmplantasyon Aralık’a kadar ya da Şubat ayı sonuna kadar ertelenir. Bu periyottan sonra embriyolar uterus duvarına implant ve gelişimi devam ettirir. Dolayısıyla, dişi bir Amerika Porsuğu teknik olarak 7 aylık hamile olmasına rağmen, gebelik sadece 6 haftadır. İlkbaharda 1 ile 5 yavru olan doğumuyla gerçekleşir. Dişiler 4 aylık olduklarında çiftleşebilirler ancak erkekler ikinci yıllarının sonbaharına kadar çiftleşmezler. Çoğu dişi Amerika Porsuğu ilk yıllarından sonra çiftleşir.

Yavru Amerika Porsukları ince bir kat kürkle kör ve çaresiz olarak doğarlar. Gençlerin gözleri 4 ila 6 haftalıkken açılır ve gençler 2 ila 3 aylık olana kadar anneleri tarafından bakılır. Yavrular 5 – 6 ay sonra yuvadan ayrılıp kendi yuvalarını kurmaya başlarlar.

Amerika Porsukları gözetim altında ya da hayvanat bahçelerinde yaklaşık 26 yıl yaşamalarına rağmen vahi doğada çok daha kısa yaşamaktadırlar. Farklı araştırmacıların gözlemlerine göre Amerika Porsukları vahşi doğada 4 – 5 yıl  / 9 – 10 yıl yaşamaktadırlar.

Amerika Porsukları yalnız hayvanlardır. Tipik nüfus yoğunluğu, kilometrekare başına yaklaşık 5 hayvandır. Porsuklar çoğunlukla geceleri aktiftir ve kış aylarında inaktif olma eğilimindedir. Onlar gerçek hibernatorlar değiller, fakat kış aylarının çoğunu genellikle 29 saat süren kısıtlama ya da hissizlik dediğimiz olay yaşanır. Hissizlik sırasında vücut ısısı yaklaşık 9 santigrat dereceye düşer ve kalp normal hızın yaklaşık yarısında atlar. Kışın sıcak günlerinde yuvalarından çıkıyorlar.

Amerika Porsukları tıpkı dğer porsuklar gibi mükemmel kazıcı hayvanlardır. Güçlü biçimde inşa edilmiş ön ayakları, toprağa hızlı bir şekilde tünel yapabilmelerine ve görünüşe göre diğer daha sert maddelerden geçmelerine izin verir.

Amerika Porsuklarının yuvaları aslında avlanmak içindir aynı zamanda uyumak için de kullanılmaktadır. Tipik bir porsuk yüzeyin 3 metre kadar aşağısına yuva yapabilmektedir. Porsuklar ev aralıkları içinde birden fazla yuva kullanırlar ve aynı yuvaları ayda bir kereden fazla kullanamazlar. Yaz aylarında her gün yeni bir yuva kazabilirler.

Amerika Porsukları etoburdur. Daha çok küçük kara memelileri ile beslenmektedir. Bunların arasında yer sincapları, neotoma, köstebek, marmot, kanguru fareleri, geyik fareleri gibi kemirgenler bulunmaktadır. Bunların dışında; çeşitli kuşlar, amfibiler, sürüngenler, böcekler ve hatta karasal olmayan eklembacaklılar bile bulunmaktadır.

Kaynaklar

Hoffmeister, DF 1989. Illinois Memelileri. Illinois Press, Urbana ve Chicago Üniversitesi.

Nowak, Ronald. 1991. Dünya’nın Walker’ın Memelileri. John Hopkins Üniversitesi Basın, Baltimore ve Londra.

Kurta, A. 1995. Büyük Göller Bölgesi’nin Memeliler . Ann Arbor: Michigan Press Üniversitesi.

İlginizi Çekebilecek Benzer Yazılar

Falkland Adaları Hakkındaki Gerçekler Falkland Adaları'na Ait Harita Falkland Adaları yakın tarihte bir savaş yeri olmuştur. 1982 yılında Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adaları'nı...
Norveç Nasıl Bir Ülkedir? Norveç Hakkında Bilgi Norveç Devleti Hakkında Temel Bilgiler Norveç Bayrağı Resmi Adı: Norveç Krallığı (Kongeriket Norge) Yönetim Biçimi: Anayasal monarşi Başkent: Oslo...
Antik Mezopotamya: Sümerler Hakkında Kısa Bilgi Sümerler, Dünya tarihinde insanların kurduğu ilk medeniyet olarak yer almaktadır. Sümer halkı Dicle ve Fırat nehri arasında yer alan Güney Mezopotamya...
Antik Mezopotamya: Akkad İmparatorluğu Tüm Mezopotamya'yı yöneten ilk imparatorluk Akkad İmparatorluğu idi. M.Ö. 2300'den M.Ö. 2100 yıllarına kadar yaklaşık 200 yıl sürmüştür. Akkadlar Kuz...
Rusya’nın Silikon Vadisi Akademgorodok Hakkında Bilgi Rusya'nın Silikon Vadisi sayılan Akademgorodok'taki Academpark Teknoparkı. Sibirya'nın kalbinde, Moskova'ya 3000 kilometre uzakta, sıcaklıkların alt...