Cross River Gorilleri (Gorilla Gorilla Diehli) Hakkında Bilgiler

Cross River Gorilleri aslında Afrika’nın batı bölgesinde bulunan ve Batı Gorilleri olarak bilinen Goril ailesinin iki alt türünden biridir. Cross River gorilleri vahşi doğada oldukça nadir bulunan bir goril türüdür. TopluBilgi olarak bu yazımızda oldukça ender olan bu hayvanlar hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Cross River Gorilleri
Bilimsel Adı Gorilla Gorilla Diehli
Ortalama Boyu 1.4m – 1.7m
Ortalama Ağırlık 100kg – 200kg
Azami Hız 40km / s
Yaşam Süresi 35 – 50 yıl

Cross River Gorilleri genelde Afrika’nın batı ve orta bölgelerindeki ormanlıklarda ya da bataklıklara yakın yerlerde görülmektedirler. Tropikal ormanlarda yaşayan bu goriller Nijerya ve Kamerun arasındaki sınırlarda 300’e yakının bulunduğu tahmin edilmektedir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Cross River gorilleri aslında Batı Goril’lerin iki alt türünden biridir. Görünüş olarak birbirlerine benzerler ve genelde kafatası ve diş yapıları ile ayırt edilebilirler. Diğer tür olan Batı Oval Gorili Cross River Gorillerinden daha yaygındır.

Cross River Gorilleri büyük maymun grubunda yer alıyor. Bu gruptaki diğer canlılar ise orangutanlar, goriller, insanlar ve şempazeler olarak belirlenmiştir. Ayrıca diğer maymun gruplarında olduğu gibi gelişmiş el fonksiyonlarına sahiptirler.

Cross River gorilleri omnivore beslenirler. Yani hem etçil hem de otçuldurlar. Bunun yanında besinlerinin çoğunu bitki kökenli gıdalar oluşturmaktadır. Genelde meyve, bazı ağaç yaprakları, çeşitli fıstık türleri ile beslense de bazen böcekler, kertenkeleler ve küçük kemirgenlerle beslenebilmektedirler. Ayrıca bu gorillerin vahşi doğada ki bazı araçları kullanarak besin topladığı gözlemlenmiştir.

Cross River Gorilleri bulunduğu bölgelerdeki büyük hayvanlardan biridir. Bu nedenle aslında doğal avcıları oldukça az olsa da leoparlar ve bazı büyük timsahlar tarafından avlanabilmektedir. Bunun yanı sıra bu gorillerin asıl tehdit eden olay ise insanoğlunun ormansızlaştırmayı arttırmasıdır. Yaşağdığı alanlarda özellikle insanların kaçak avcılığı nedeniyle sayıları oldukça azalmıştır.

Cross River gorilleri alfa erkek tarafından yönlendirilen ve korunan gruplar halinde yaşama eğilimindedirler. Alfa erkek goriller gruptaki dişilerle çiftleşir ve genelde tek yavru doğumu olur. Bu bebek goriller birkaç yaşına ve bağımsız yaşayabilecekleri zamana kadar anneleri ile kalmaktadırlar.

Bugün Cross River gorillerinin sayısındaki azalmalar ve halen insanların onlar için bir tehdit oluşturmasından dolayı oldukça nadir görülürler ve tehlike altındaki tür olarak bilinmektedirler.

Cross River Gorilleri (Gorilla Gorilla Diehli) Hakkında Bilgiler

Okuma Süresi 2 Dakika