Dev Aldabra Kaplumbağası Hakkında Bilgi

Dev Aldabra Kaplumbağası Hakkında Kısa Bilgi
Bilimsel Adı Geochelone gigantea
Anavatanı Hint Okyanusunda Aldabra Atolü Adası
Grup Sürüngen
Renk Siyah / Kahverengi
Ortalama Ağırlık 150kg – 250kg
Ortalama Boyu 90cm – 120cm

Dev Aldabra Kaplumbağası

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın anavatanı Hint Okyanus’undaki bazı adalar olmasına rağmen esas merkezi ıssır bir ada olan Aldabra Atolü adasıdır. Hint Okyanusun’da ve Dünya’da bulunan en büyük kaplumbağalardan biridir. Ayrıca bu kaplumbağalar uzun yıllar yaşamasıyla da bilinirler. Şuana kadar doğal ortamlarında 250 yıldan daha fazla yaşayan Aldabra Kaplumbağası bulunmuştur.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Görünüşü

Dev Aldabra Kaplumbağası kubbe şeklinde muazzam bir kabuğa sahip olmasına rağmen kabuğun içinde oldukça yumuşak ve savunmasız olan gövdesi bulunmaktadır. Ayrıca bu kaplumbağaların bazı ağaç yapraklarına erişmek için uzun boynunu kullandığı da bilinmektedir. Erkek olan kaplumbağalar ortalama 1,1 metre uzunluğundadır ve dişiler ise 0,9 metre uzunluğunda. Bu küçük boy farkına rağmen erkek Dev Aldabra Kaplumbağaları dişilerden yaklaşık 100 kilogram kadar ağır olabilir. Dev Aldabra kaplumbağaları, kalın, kısa ve yuvarlak bacaklara, neredeyse düz ayaklarla yavaş hareket eden hayvanlardır ve bunlar toprak üzerinde yürürken onlara yardımcı olurlar.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Yaşam Alanı

Dev Aldabra Kaplumbağaları ismini özellikle yaşadıkları Aldabra Atolü adasından almaktadır. Daha çok otlaklar ve bataklık bölgelerinde bulunurlar. Bir zamanlar Hint Okyanusu’ndaki bu adalar bir çok dev kaplumbağa türüne ev sahipliği yapsa da şimdilerde hem tür hem de sayı olarak oldukça azalmış durumda. Aldabra Dev Kaplumbağa genellikle yoğun, düşük bitki örtüsü alanlarında bulunur; Aldabra Dev Kaplumbağa gıda yetersizliği durumunda daha seyrek ve kayalık bölgelere dolaştığı da biliniyor. Aldabra Dev Kaplumbağası ayrıca gölgede dinlenebilir veya kendilerini sıcakta soğutmak için çok sığ bir su havuzunda bulunabilir.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Yaşam Tarzı

Dev Aldabra Kaplumbağaları hem bireysel hem de sürüler halinde bulunur ve çoğunlukla açık çayırlarda toplanmaktadır. Genelde sıcaklıkların fazla olmadığı sabah saatlerinde yiyecek aramaya çıkarlar. Bu nedenle günün en çok bu zamanında aktiftir diyebiliriz. Ayrıca günün sıcaklıklarından daha az etkilenmek için yer altına doğru yuva kazarlar ya da bataklıklarda dinlenirler. Özellikle insanlar bu kaplumbağaları avlamaya geldiğinde çok yavaş olduğu için avlanmalarının kolay olduğu söylendi. Durum kısmen böyle olsa da aslında bu dev kaplumbağalar insanlardan korkmadığı için bu kadar yavaş hareket etmiş de olabilir.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Yaşam Dögüsü ve Üremesi

Dişi Dev Aldabra Kaplumbağaları her seferinde kuru ve sığ yerlere Şubat ve Mayıs aylarında 9 – 25 yumurta bırakır. Yaklaşık 8 aylık bir kuluçka döneminden sonra yavruların az bir kısmı yumurtadan çıkıp hayatlarına devam edebilirler. Ayrıca dişi kaplumbağalar yılda iki defa yumurta üretebilir. Çok da koruyucu bir tür değildir yani dışarıdaki yırtıcı hayvanlar bunları avlarken ebeveynler genelde hiç bir şey yapmazlar. Ayrıca Dev Aldabra Kaplumbağaları yaklaşık 20 – 30 yaşlarına geldiklerinde üreme için cinsel olgunluğa ulaşırlar. Ayrıca bazılarının 250 yıl yaşandığı bilinse de doğal ortamda yaşam süreleri yaklaşık 80 – 120 yıl arasındadır.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Beslenme Davranışı

Aslında Dev Aldabra Kaplumbağası otçul bir hayvandır. Genelde güzel yiyecek bulmak için çok fazla zaman harcarlar. En çok “Kaplumbağa Çimi” denilen yerlerde gezerler ve burada yaklaşık 20 çeşit bitki bulunur. Yerde biten otlardan beslenebilen bu kaplumbağalar uzun boyunları ve ön ayakları ile ağaca yaslanarak aslında daha yüksekte bulunan yaprak ve meyvelerle de beslenebilmektedir. Bunun yanı sıra bazen omurgasız hayvan ve böcekleri de yiyebilmektedir. Ancak esasen otçuldur.

Dev Aldabra Kaplumbağası’nın Avcıları ve Tehditleri

Yetişkin Dev Aldabra Kaplumbağaları’nın büyüklükleri göz önüne alındığında aslında pek fazla bir avcısı olmadığını söyleyebiliriz. Yine de özellikle küçük olanları bazı yırtıcı ve deniz hayvanları tarafından avlanılabilmektedir. Esas avcıları ve tehdit ise insanlardır. Özellikle 1700’lü yıllardan sonra insanların keşfinden sonra hem yetişkinler hem de yumurtaları tehdit altına girmiştir. Bir diğer tehdit ise insanların bu kaplumbağaların bulunduğu doğal ortama yerleşmeleriyle başlamıştır.

Pin It on Pinterest