Humboldt Penguen Türü Hakkında Bilgiler

Humboldt Pengueni, orta büyüklükte olan ve Güney Amerika kıyılarında görülen bir penguen türüdür. Humboldt pengueni, Afrika penguenleri, magellan penguenleri ve Galapagos pengueni gibi diğer kuzey penguen türlerine benzer ve yakından ilişkilidir. Humboldt pengueni, Peru ve Şili’nin sahil şeridinde doğal olarak ürediği için en kuzeydeki penguen türlerinden biridir.

Humboldt Penguenlerinin Fiziksel Özellikleri

Humboldt penguenleri vücutlarında daha fazla yağ ve kuş tüyü barındıran diğer türlere göre daha incedir. Gagalarının üst tabanından başlayıp alnını kaplayan siyah bir lekeye sahipler. Bu lekeler (ya da siyah hat) gözler üstünden devam eder ve sırtının, paletlerinin, kuyruğunun ve boğazın üst kısmının her tarafına dağıtılır. C şeklindeki beyaz şeritler gagasının tabanından başlar ve boğazın altındaki beyaz bölgeye katılır.

Göğüsleri, bir bacağından başlayan ve göğsün üst kısmına ulaşmak için yukarı doğru ilerleyen kalın bir siyah at nalı şeklindeki beyaz şeritle kaplıdır ve sonra diğer bacağına geri döner. Göğüs ve göbeklerinde birbirlerinden farklı rastgele siyah noktalar olabilir. Gagaları, bazı beyaz lekeler ve gaga tabanının her tarafındaki kahverengi pembe bir alan ve kahverengi kırmızı gözlerle ulaşan siyah renktedir. Ayakları büyük pençeleri olan siyah ve pembe renkte olabilir.

Gençler ya da gelişmekte olan bireyler yukarıda tanımlanan tanımlara sahip değildir ve tüylerinin rengi yetişkinlerden daha açıktır. Yavruların göğsünde yumuşak, ince gri tüyler ve karınlarında açık sarı vardır.

Humboldt Penguenleri Hakkında Temel Bilgiler

Bilimsel İsmi Spheniscus Humboldti
Tür Kuş
Boyut 60 – 68 santimetre
Ağırlık 2 – 5 kilogram
Yaşam Süresi 15 – 20 Yıl
Yaşam Tarzı Koloni (Sürü)
Renk Siyah, Beyaz, Gri
Beslenme Şekli Etçil
Habitat Kayalık Okyanıs Adaları

Humboldt Penguenleri Nerede Yaşar?

Humboldt Penguenleri, Şili ve Peru kıyıları boyunca, Chañaral Adası ve Punta San Juan’daki en büyük kolonilerini koruyarak dağılmıştır. Yaşadıkları iklim bazı bölgelerde sıcaktır ve yoğun güneş ışığı vücut ısısını artırır.

Bu yerlerin kayalık habitatı, mükemmel avcıları, her iki bacağında da paletlerin yardımıyla kendilerini dengeleyen atlayışlar yapmak için oldukça faydalı olmaktadır. Pelikanlar gibi daha büyük kuşlarla problemsiz yaşadılar.

Humboldt Penguenlerinin Beceri ve Davranışları

Peru kolonilerinde bulunan Humboldt penguenleri sedanter iken, Şili’dekiler Mart’tan Ağustos’a kadar pek fazla bir arada bulunmazlar. Genellikle okyanusa dalış yaparken kolonilerine yakın dururlar, sadece 5 ila 20 mil uzakta olurlar.

Avlanırken, 60 ila 150 saniye boyunca su altında kalabilirler ve 26 metreden daha derine inerler, aşırı durumlarda maksimum 55 – 56 metre derinliğe ulaşırlar.

Onların sesleri duruma göre değişir; saldırganlık, aile üyeleriyle iletişim, grupla koordinasyon sağlamak gibi farklı aktiviteler için farklı ses çıkarırlar. Sesleri genelde eşek anırmasına benzemektedir. Ayrıca istenmeyen bir varlığın rahatsız edici davranışları nedeniyle sinirli tepkilerde bulunabilir.

Humboldt penguenleri Çoğu zaman barışçıl davranışı olan sosyal penguenlerdir; bu nedenle de esaret altında yaşam için çok uygunlar.

Humbold Penguenlerinin Kürk Değiştirmesi

Peru’da kolonilerle penguenler Ocak ayında kürk değiştirirken, Şili’de olanlar Şubat ayında kürk değiştirmeye başlıyorlar. Kürk değiştirme işlemi sadece on gün sürmektedir, ancak diğer türlerle kıyaslandığında, kürk değiştirme sürecinin kısa süresine bakılmaksızın, bu ayların yoğun ısısı nedeniyle onlar için zorlu bir deneyimdir. Bu dönemde enerjilerini korumak ve metabolizmalarını yavaşlatmak için zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler.

Humboldt Pengunelerinin Beslenme Davranışı

Humboldt pengueni, diğer tüm penguen türlerine benzer şekilde yalnızca deniz hayvanlarından beslenerek hayatta kalan etçil bir hayvandır. Humboldt penguen diyetinin büyük kısmını balık, kalamar, krill ve çeşitli deniz kabukluları oluşturur.

Birkaç avlanma tekniğine sahipler ve bunu yaparken koordine bir grup olarak bir arada kalıyorlar. Ayrıca El Nino fenomeninin etkisiyle kendilerine yiyecek bulmakta gittikçe zorlanmaktadırlar.

Humboldt Penguenleri Hakkındaki Diğer Bilgiler

Humboldt penguenlerine karşı karada çok az yırtıcı hayvan bulunur; bunların başlıcaları büyük yılanlar ve yumurtalarını avlayan deniz kuşlarıdır. Büyük leopar fokları, büyük köpekbalıkları ve katil balinalar sudaki Humboldt penguenini avlayabilir. Humboldt penguen popülasyonları da insan avlamasından ciddi şekilde etkilenmiştir ve petrol sızıntılarından ve kimyasal kirleticilerden gelen su değişikliklerinden kolayca etkilenmektedir.

Humboldt penguenleri tek eşlidir ve farklı sesler çıkararak kolonilerindeki partnerini tanırlar. Tipik olarak tek eşli olmalarına rağmen, nadir durumlarda dişi penguenler çiftleşme için başka bir erkek isteyecektir. Ek-çift çiftleşme her zaman kadın tarafından başlatılır.

Birçok penguen için olduğu gibi, Humboldt penguenleri dinlenmek, üremek ve gençleri yetiştirmek için karaya çıkmalıdır. Güney Amerika’nın Pasifik kıyısı karakteristik olarak kayalıktır ve ayrıca büyük miktarda guano birikmesiyle de bilinir. Penguenler yuvalama için bu tür siteleri seçerler, ancak bazen kıyı boyunca bir mağara da kullanabilirler.

Humboldt penguenlerinin nüfuslarındaki azalma, genelde balıkçılık faaliyetleri ve insanların neden olduğu sorunlardan oluşmaktadır. Penguenler, balık ağlarına takılma ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıyadır; Guano ekstraksiyonu da penguenlerin üreme başarısını azaltmıştır. Bu tehdidi nüfusun yaşayabilirliğine indirgemek için Guano rezervleri oluşturulmaktadır.

 

Kaynak: Vikipedi