Jaguar Nasıl Bir Hayvandır? Jaguarlar Hakkında Bilgi

Jaguarlar Güney Amerika’nın büyük kedilerinin en büyüğüdür. Bir zamanlar bu kıtanın güney ucundan ABD-Meksika sınırını çevreleyen bölgeye doğru dolaştılar. Bugün önemli sayıda jaguar, sadece Güney ve Orta Amerika’nın uzak bölgelerinde – özellikle Amazon Havzası’nda bulunur.

Jaguarlar Hakkında Temel Bilgiler

Jaguar, kompakt ve iyi kaslı bir hayvandır. Yağmur ormanları jaguarları genellikle orman alanlarında daha az büyük otçul avı nedeniyle açık alanlarda bulunanlardan daha koyu ve oldukça küçüktür. Jaguarlar yaklaşık 1.62 – 1.83 metre uzunluğunda olup, omuzları yaklaşık 67 – 76 cm uzunluğunda durmaktadır. Kuyrukları 0.6 – 0.9 metre uzunluğundadır. Jaguarlar yaklaşık 36 kilo ağırlığındadır. Ancak 131 ve 151 kilogramlık olan jaguarlar da kaydedilmiştir.

Jaguar derilerinin taban katmanı genellikle renkli bir tawny sarısıdır, fakat kırmızımsı-kahverengi ve siyah arasında değişebilir. Jaguar, orman habitatında kamuflaj için ‘beneklerle’ kaplıdır. Benekler bireylere ögüzüdr ve eşsizdir. ‘Benekler’ bir veya birkaç nokta içerebilir ve noktaların şekli değişir. Kafa ve boyundaki lekeler, genellikle bir bant oluşturmak için birleşebilecekleri kuyrukta olduğu gibi katıdır. Ayakların alt kısmı, boğaz ve dış yüzeyi ve alt kenarları beyazdır.

Nadir albino bireyler, bazen ‘beyaz panterler’ olarak adlandırılır, diğer büyük kedilerde olduğu gibi jaguarlar arasında görülür. Jaguar, fiziksel olarak leoparın daha güçlü bir yapıya sahip olmasına ve davranışsal ve habitat özelliklerinin kaplanınkine daha yakındır. Jaguarlar tüm memelilerin ikinci en güçlü olanıdır. Jaguar, tırmanma, gezinme ve yüzme için iyi adapte olmasını sağlayan kısa, uzun bacaklı bir yapıya sahiptir. Kafaları sağlam ve çeneleri çok güçlüdür.

Jaguar Hayvanlarının Beslenme Davranışı

Jaguarlar etobur (et yiyiciler) hayvanlardır. Jaguarlar, kuşlar, yumurtalar ve memeliler de dahil olmak üzere, kapibaralar, peccaries, tapirler, kaplumbağalar ve timsahlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar yiyecektir. Jaguarlar genellikle avlarını öldürdükten sonra gömüyorlar, böylece daha sonra yiyebilirler. Jaguar genellikle nokturnal (gece hayvanları) olarak tanımlanır, fakat daha spesifik olarak şafak ve alacakaranlık  zamanlarında daha aktiftirler.

Jaguar büyük ölçüde yalnız, sap ve pusu avcısıdır ve av seçiminde fırsatçıdır. Aynı zamanda bir apex avcısıdır (yetişkinler olarak, normal olarak, kendi türlerinin değil, yaratılanların yarattığı canlıların önemli kısımlarında vahşi olarak avlanmayan avcılardır) ve ekosistemleri dengelemede ve av türlerinin popülasyonlarında önemli bir yere sahiptir.

Jaguar, diğer büyük kedilere kıyasla bile son derece güçlü bir ısırık geliştirdi. Bu, zırhlı sürüngenlerin kabuklarını delmesine ve alışılmadık bir öldürme yöntemini kullanmasına izin verir. Jaguar, beyne ölümcül bir darbe vermek için avlarının baş bölgelerinde kulakların arasındaki kafatasını doğrudan ısırır.

Bir jaguarın çenesi en ağır kemikleri ezebileceği bildirilmiştir. Jaguar, yoğun ormanlarda 300 kilograma (660 pound) kadar ağır olan vahşi hayvanları avlar ve kısa ve sağlam yapısı bu nedenle avına ve çevresine uyum sağlar.

Jagur Hayvanlarının Doğal Yaşam Alanları

Jaguarlar yağmur ormanlarında, bataklıklarda, çöllerde ve çalılık alanlarda yaşayan büyük, vahşi, zarif kedilerdir. Bu soliter kediler genellikle mağaralarda dens vardır. Suyun varlığıyla güçlü bir şekilde ilişkilidir ve kaplan ile birlikte çok iyi bir yüzücüdür.

Bugün önemli sayıda jaguar, sadece Güney ve Orta Amerika’nın uzak bölgelerinde – özellikle Amazon Havzası’nda bulunur.

Bugün, jaguarlar ABD’den neredeyse tamamen ortadan kalkmış ve Güney Amerika’daki Patagonya’ya kadar uzanan menzilleri boyunca tehlikede. Jaguar evini yaprak döken ormanlar, yağmur ormanları, bataklıklar, pampa çayırları ve dağ bodur alanları da dahil olmak üzere çok çeşitli yaşam alanlarında yapmaktadır.

Jaguar Hayvanlarının Davranışı

Jaguarlar bölgeseldir. Çoğu kediler gibi, jaguar da anne-yavru gruplarının dışında yalnızdır. Yetişkinler genellikle  kendileri için büyük toprakları çiftleştirip bölüştürürler. Kadın bölgeleri, 25 ila 40 kilometre kare boyutunda, üst üste gelebilir, ancak hayvanlar genellikle birbirinden kaçarlar. Erkek jaguar alanları ise, kabaca iki kat fazla alan kaplar, oyunun ve alanın kullanılabilirliği ile boyutlara göre değişir ve üst üste gelmez. Kazma işaretleri, idrar ve dışkı bölgeyi işaretlemek için kullanılır.

Diğer büyük kediler gibi, jaguar da (erkeği daha kuvvetli) kükrüyor ve böylelikle bölgeyi ve rakipleri birbirinden uzaklaştıracak şekilde uyarıyor. Onların kükremeleri sık sık tekrarlayan bir öksürüğe benziyor ve aynı zamanda mews ve homurdanma sesleri çıkarabiliyorlar. Erkekler arasında çiftleşme kavgaları görülür, ancak nadirdir. Çatışma genellikle arazinin üzerindedir. Bir erkek, iki ya da üç dişi jaguarla beraber olabilir, ancak diğer yetişkin erkeklerin müdahalelerini tolere etmeyecektir.

Jaguar Hayvanlarında Üreme

Dişi jaguarlar yaklaşık 2 yaşındayken erkekler ise 3 veya 4 yaşlarındacinsel olgunluğa ulaşmaktadır. Jaguarın yıl boyunca vahşi doğada çiftleştiğine inanılır, ancak avlar bol olduğunda doğumlar artabilir. Dişiler üriner koku işaretleri ve artmış vokalizasyon ile doğurganlıklarını tanıtacak. Hem erkek hem de dişi jaguarlar, kurlarda her zamankinden daha geniş olacaktır.

Çiftleşmeden sonra dişiler yavruların tüm bakımını sağlarlar. Gebelik dönemi 93 – 105 gün sürer. Dişi Jaguarlar en fazla 4 yavruya kadar doğurur, ancak çoğu zaman sadece 2 yavrudan oluşur. Anne, yavruların doğmasından sonra erkeklerin varlığını tolere etmeyecektir, bebek yamyamlığı riski vardır. Bu davranış kaplanın içinde de bulunur.

Yavru Jaguarlar kör olarak doğarlar ve bu durum 2 haftaya kadar devam edebilir. Yavrular 3 ayda sütten kesilir, ancak anneleri avlanmaya eşlik etmeden önce 6 ay boyunca onlarla beraber kalırlar. Kendileri için bir bölge kurmak için ayrılmadan önce bir ila iki yıl boyunca anneleriyle yaşamaya devam edebilirler. Genç erkekler, ilk topraklarında, bir bölgeyi talep etmelerine kadar eski jaguarlarla uğraşıyorlar. Yabandaki jaguarın tipik ömrü yaklaşık 12 – 15 yıl arasında tahmin edilmektedir. Esaret altında, jaguar en uzun yaşayan kediler arasında olabilir ve yaklaşık 23 yıla kadar yaşıyor.

Jaguar Hayvanlarının Korunma Durumu

Jaguarlar, habitat kaybından ve insanın aşırı avlanmasından dolayı nesli tükenmekte olan bir türdür ve sayıları azalmaktadır.

Arjantin, Belize, Kolombiya, Fransız Guyanası, Honduras, Nikaragua, Panama, Paraguay, Surinam, Amerika Birleşik Devletleri’nde (Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası altında nesli tükenmekte olan yer olarak listelenmiştir), Uruguay ve Venezüella’da jaguarların avlanması yasaktır.

Brezilya, Kosta Rika, Guatemala, Meksika ve Peru’da jaguarların avlanması ‘sorunlu hayvanlar’ ile sınırlıdır ve Bolivya’da kupa avcılığına hala izin verilmektedir. Türlerin Ekvador veya Guyana’da yasal korumaları yoktur.

 

Jaguar Nasıl Bir Hayvandır? Jaguarlar Hakkında Bilgi

Okuma Süresi 6 Dakika