Kivi (Apteryx australis) Kuşu Nasıl Bir Hayvandır?

Kivi, Yeni Zelanda‘nın e ormanlarına özgü kahverengi, bulanık, uçamayan bir kuştur. Son yıllarda kivi kuşlarının nesli tehlike altına gelmiştir. Ana sebepleri ise köpekler, kediler, sıçanlar, gelincikten gibi kivi için yırtıcı sayılabilecek tehlikeli avcıların artmasıdır. Kivi bu egzotik tehditlere karşı neredeyse çaresizdir ve kalan kivi popülasyonunu korumak için koruma projeleri yürüten birçok destek kuruluşu vardır. Bu kivi koruma projelerinin en büyüğü, Yeni Zelanda Bankası tarafından yürütülmektedir.

Kivi, armut biçimli uçamayan kuşlardır. Kürkle kaplı gibi görünmelerine rağmen, kivi kuşları aslında ince tüylü tüylere sahiptir. En yakın akrabaları emu, devekuşu, kassar ve rhea’dır.

Bir kivi kuşunun büyüklüğü kivi türüne göre değişebilir. Beş türü vardır. En büyüğü, 50 ila 65 santimetre kadar büyüyen ve 1,4 ile 5 kilogram ağırlığında olan kuzey kahverengi kividir. En küçüğü küçük lekeli kividir. 35 ila 45 cm kadar büyür ve 0.8 ila 1.9 kg ağırlığındadır.

Kivi Kuşu’nun Türleri

  • Apteryx australis (kahverengi kivi, güney kahverengi kivi)
  • Apteryx haastii (büyük benekli kivi)
  • Apteryx mantelli (kuzey kahverengi kivi)
  • Apteryx owenii (küçük benekli kivi)
  • Apteryx rowi (Okarito kahverengi kivi)

Kivi’nin kaslı bacakları toplam vücut ağırlığının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve bazı hayvanat bahçelerinde bulunan kivi kuşları bir insandan daha hızlı koşabiliyor.

Kivi, sadece Yeni Zelanda’da ormanlarda, ovalarda ve çayırlarda bulunur. Gelincik çukurları, içi boş kütükler veya yoğun bitki örtüsü altında uyurlar.

Kivi’ler tipik olarak gece hayvanlarıdır, yani gündüz uyurlar ve gece boyunca aktif olurlar. Gece boyunca, zamanlarını yemek için harcıyorlar.

Yiyecek aramadığı zaman, kendi topraklarında devriye geziyor. Bölgeyi yürürken işaretlemek için oldukça kokulu dışkıların ardında bırakacaktır. Bölgesinde izin verilen diğer tek kivi, eşi, gençleri ve yetişkin çocuklarıdır. Başka bir kivi başka bir bölgeye doğru gezinirse savaşırlar.

Kivi kuşları hem etçil hem de otçul hayvanlardır. Mükemmel koku duyularıyla bulduğu solucanları, kurtçukları, böcekleri, çilekleri ve tohumları yiyorlar. Kivi, gagalarının uçlarında burun delikleri olan tek kuşlardır. Çoğu kuşun yüzlerine daha yakın burun delikleri vardır.

Çoğu zaman, dişi kivi kuşları daha iyi bir erkek bulur ve şimdiki eşini terk eder.

Kivi, herhangi bir kuşun en büyük yumurta-vücut ağırlık oranlarından birine sahiptir. Yeni Zelanda Koruma Bakanlığı’na göre, ortalama olarak bir yumurta dişinin vücut ağırlığının yüzde 15’i kadardır. Dişi bir kerede bir ila iki yumurta bırakır, yılda üç kereye kadar. Kivi yumurtalarının kuluçka süresi yaklaşık 75 – 85 gün arasındadır.

Yumurtalar Yeni Zelanda’nın soggy bölgelerinde yaygın olan bakteri ve mantarları önlemek için antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

Diğer kuşlardan farklı olarak, kivi yavruları yumurtalarını açar ve yumurtadan çıkar çıkmaz tüylerle kaplıdır. Ebeveynlerinin küçük versiyonları gibi görünüyorlar. Birkaç gün sonra, civciv yuvadan çıkacak ve 20 gün boyunca babasıyla takılacak. Bundan sonra, ebeveynlerinin topraklarında bir süre kalabilirler ya da kendi yerlerini bulmak için dışarı çıkarlar.