Nesli Tükenen Hayvan: Uzun Tuskedli Tamarin Hakkında Bilgi

Uzun Tuskedli Tamarinler beyaz kürkünden dolayı Cotton Top Tamarin olarak da bilinmektedir

Uzun Tuskedli Tamarinler (bilimsel ismi: Saguinus Oedipus) ya da Cottontop maymunları denilen bu hayvanlar  İpek Tüylü Maymungiller ailesinden küçük bir maymun türü olup Güney Amerika ormanlarında keşfedilmiştir. Cottontop ismini de başından ve omuzlarından  sarkan beyaz kürk nedeniyle verilmiştir.

Uzun Tuskedli Tamarinler Genel Bilgiler

Uzun Tuskedli Tamarinler tropikal orman kenarlarında ve Kosta Rika’nın kuzeybatısından batı Kolombiya’ya kadar olan ikincil ormanlarda bulunabilir. Buradaki tamarinler hayatlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. Tüyleri genelde siyah, beyaz ve kahverengi renklerini içermektedir.

Uzun Tuskedli Tamarinlerin kendi vücutlarından daha uzun kuyrukları vardır. Vücut uzunluğu ortalama 17 cm iken kuyruklarının uzunlukları ise ortalama 25 cm’ye kadar varabiliyor. Bu ölçülerle primat dediğimiz yani genel olarak maymunların en küçükleri arasında yer almaktadır. Cottontop maymunları olarak da bilinen bu hayvanların ön bacakları arka bacaklarına göre daha kısadır. Ancak diğer maymun türlerine göre kuyruklarının kavrayıcı özellikleri bulunmamaktadır.

Uzun Tuskedli Tamarinler genelde grup olarak yaşarlar

Uzun Tuskedli Tamarinlerin Yaşam Tarzı

Uzun Tuskedli Tamarinler genelde gündüzleri aktiftir ve geceleri dinlenmek için kendilerini daha güvenli hissettikleri ağaçların üst kısmında kalırlar. Aslında grup olarak yaşamaya alışkındırlar. Genelde gruplar 2- 14 arasındaki bireylerden oluşur. Ancak bir çok hayvan sürüsünün aksine grubun lideri genelde dişi olanlardır.

Uzun Tuskedli Tamarinler omnivor hayvanlardır yani hem etçil hem de otçuldurlar. Beslenme yelpazesinde genelde meyveler, böcekler, yeşil bitkiler, küçük kemirgenler, sürüngenler, diğer hayvan yumurtaları ve ağaç sapı bulunmaktadır.

Uzun Tuskedli Tamarinlerin Avcıları

Uzun Tuskedli Tamarinler küçük olması sebebiyle çok fazla kendilerini koruyabilen bir tür değildir. Bu nedenle vahşi kediler, köpekler, yılanlar, yırtıcı kuşlar gibi hayvanlara karşı kendilerini koruyamazlar ve bunlar tamarinlerin sayısının azalmasında önemli rol oynamaktadır. Ancak yine de insanoğlunun onların yaşam alanlarını tehdit etmesiyle bu yöndeki en önemli sorunu oluşturmaktadır.

Uzun Tuskedli Tamarinlerin Yaşam Döngüsü

Uzun Tuskedli Tamarinler 4 – 5 aylık gebelik sürecinden sonra bazen ikiz bazen de tek bebek dünyaya getirirler. Bebeği taşıma işini genelde erkek tamarinler üstlenirken temizlenmesini ise daha çok dişi tamarinler üstlenmektedir. Ailenin yaşlı erkekleri de (yani doğan bebeğin abileri) her ne kadar taşıma işini üstlenseler de genelde ebeveynler taşımaktadır. Bebek tamarinler genelde 2-5 hafta içinde kendi kendine hareket edebilecek kadar büyür. Ancak katı besinleri tüketmesi ise genelde 4-7. haftalarda başkamaktadır.

10 ile 18 haftalık olan bebekler genelde bağımsızlığına kavuşsa da sütten kesilmeleri 15 – 25 haftaya kadar uzayabilir. Ayrıca Uzun Tuskedli Tamarinler ortalama 2 yaşına geldiğinde cinsel olgunluğa erişmektedir. Uzun tuskedli tamarinler ortalama 8 – 15 yıl yaşamaktadırlar.

Tehlike Altındaki Tür: Uzun Tuskedli Tamarinler

Günümüzde uzun tuskedli tamarinler “tehlike altındaki kritik bir tür” olarak kabul edilir. Vahşi doğadaki tamarin sayısının ortalam olarak 6000 olduğu tahmin edilmektedir. Cotton top tamarinlerin popülasyonundaki ciddi gerilemenin temel nedeni, doğal yaşam alanlarının % 75’inden fazlasını ormansızlaşmasından kaynaklanmaktadır.

Pin It on Pinterest