Nesli Tükenmekte Olan Hayvan: Borneo Orangutanı

Nesli tükenmekte olan bir diğer hayvan Borneo Orangutanı. Daha önce nesli tükenme tehlikesiyle yüz yüze olan Siyah Gergedan hakkında bilgi vermiştim. Bu sefer yine aynı tehlikede olan Borneo Orangutanı hakkında biraz bilgi vermek istedim.

Borneo Orangutanı Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı Pongo pygmaeus
Tip Memeliler
Beslenme Omnivor (Hem etçil hem otçul)
Büyüklük 1,25 – 1,5 metre
Ağırlık 30 – 90 kilogram
Azami Hız 6 km/s
Ömür 30 – 40 Yıl
Renk Kırmızı, Turuncu, Kahverengi, Gri, Siyah

Borneo Orangutanı ya da diğer bilinen isimleriyle Orman İnsanı / Kızıl Ape Borneo’nun nemli tropik ormanlarında yaşayan büyük bir primat türdür. Gorillerden sonra ağaçlarda yaşayan en büyük hayvan olduğu bilinmektedir. Borneo Orangutanı Afrika’da ki büyük maymunlarla yakın akraba olmasına rağmen davranış olarak onlardan çok farklıdır. En büyük onların grup olarak yaşamasına rağmen Borneo Orangutan’ının yalnız yaşamayı tercih etmesidir.

Yakın zamana kadar yalnızca bir Orangutan türü olduğu düşünülüyordu, ancak son zamanlarda yapılan genetik araştırmalar, Orangutan’ın aslında iki türü olan Borneo Orangutu ve  biraz daha küçük boyutta olan Sumatran Orangutan’ının olduğunu göstermiştir. Borneo Orangutanı’nın üç farklı alt türü olduğu düşünülmektedir , Görünüş bakımından benzerlik gösterse de, adanın içinde bulunduğu bölgelere göre farklılaşmaktadır . Bunlar Kuzeybatı Borneo Orangutanı , Orta Borneo Orangutanı ve Kuzeydoğu Borneo Orangutanı’dır.

Borneo Orangutanı Anatomisi ve Görünümü

Borneo Orangutan’ı yamalı kırmızı veya turuncu kıllarla kaplıdır ve gri olan derisi bazı bölgelerinde rahatça görülmektedir. Ağaçsıl memeliler oldukları için ellerini ve ayaklarını etkili bir şekilde (insanlar kadar olmasa da rahatça kavrama yapacak şekilde) kullanabilmektedirler. Kollarının uzunluğu ayaklarından yaklaşık olarak %30 uzun olduğu için elleriyle ağaç dallarında ilerleyerek daha hızlı yol katedebilirler. Borneo Orangutanı’nın yüzü çıplaktır yani kıllarla örtülü değildir. Yüzü genel olarak diğer derisinden biraz daha koyu yani siyah olabilmektedir.

Borneo Orangutanı’nın Dağılımı ve Yaşam Alanı

Borneo Orangutanı adını Borneo adasından almaktadır. Bu ada yüzölçümü bakımından Dünya’da yer alan en büyük üçüncü adadır. Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılan bu adada yer alan Borneo Orangutan’ı yoğun olarak bol ağaçlı ova ve vadilerde yer alır. 1,500 metrelik yüksekliklerde bulunabilmelerine karşın, daha bol miktarda yiyecek ve çeşitlilik nedeniyle yemyeşil yamaçları daha fazla tercih edebilmektedirler. Bir zamanlar Asya’da yoğun olarak bulunan Borneo Orangutanı çeşitli yangınlar sonucu kaybedilen ormanlardan çekildikleri için artık daha az bir yaşam alanına ve popülasyona sahipler.

Borneo Orangutanı Üreme ve Yaşam Döngüsü

Borneo Orangutanı yılın herhangi bir zamanında üreme faaliyetinde bulunabilse de genelde üreme organları tam olarak 12 – 15 yaşlarında olgunluğa erişirler. 9 ay kadar süren bir gebelik süresi mevcuttur. Yeni doğan bebek Borneo Orangutanı 3 yaşına kadar annelerinin sürüyle beslense de uzun bir sürece anneleriyle yaşarlar böylece nasıl besleneceklerini ve yaşayacaklarını öğrenirler. 18 yaşında ise annesinden ayrılır. Borneo Orangutanı 30 – 40 yıl yaşamaktadırlar.

Borneo Orangutanı hepçil (omnivor) bir hayvandır. Yani hem etçildir hem de otçuldur. Yılın farklı mevsimlerinde farklı ağaçlardan beslenebilmeyi öğrenmelerine rağmen bazen hiç meyve bulamadıkları zamanlarda oluyor bu zamanlarda ise böcek, yumurta, kertenkele ve küçük omurgalılarla beslenmektedir.

Borneo Orangutanı ve Neslinin Yok Olma Tehditi

Bir zamanlar Asya’nın çoğu yerlerinde olan Borneo Orangutanı vahşi doğada zaman zaman ayı, kaplan ve bulut desenli leoparların yemeği olmaktadır. Bu hayvanlardan korktukları için günün neredeyse %5’i gibi küçük bir oranında yerde olup geri kalan zamanlarında ağaçta yaşamaktadırlar. Şuan için en büyük tehdit ise insanlardır. Yasalarca korunmalarına rağmen egzotik hayvan avcıları özellikle bebek Borneo Orangutanlarını kaçak yollarla avlamaktadırlar. Avladıkları bebek orangutanların bazen annelerini de öldürüyorlar. Bu da onların neslinin azalmasına neden oluyor.

 

Pin It on Pinterest