Patas Maymunları (Erythrocebus patas) Hakkında Bilgi

Aynı zamanda wadi maymunu veya hussar maymunu olarak da bilinen patas maymunu ( Erythrocebus patas ), Batı Afrika’nın yarı kurak bölgelerine ve Doğu Afrika’ya dağılmış bir yerde yaşayan maymundur.

Daha önce Erythrocebus cinsinin tek üyesi olarak kabul edildi, ancak sonradan bu türle eşanlamlı olan Blue Nile patas maymunu 2018’de yeniden yaşama döndü.

Patas maymunu büyük ve uzun, çok ince ve dayanıklıdır. Yetişkinler genellikle beyaz tüylere sahip. Kırmızımsı bir kafanın altında kaşın üzerinde koyu bir bant ile soluk ya da gri bir yüzü var. Gözler ve burun delikleri birbirine çok yakın. Tipik olarak erkekler dişilerin yaklaşık iki katı büyüklüğündedir, daha canlı renktedirler.

Avuç içleri ve ayak tabanları çıplak ve kavramaya ve koşmaya yardımcı olmak için düz tırnaklı beş kısa, güçlü parmağa sahip.  Çevrelerini taramak veya alarm vermek için genellikle dik dururlar. Kangurular gibi, kuyruklarını kullanarak bir tripod duruşunda kendilerini destekleyebilirler.

Ömürleri yaban hayatında yaklaşık 20 yıl ve esaret altında 23 kadardır.

Orta Afrika’nın açık bozkırlarında, çayırlarda ve akasya ormanlık savanında bulunurlar. Patas maymunları yarı kurak koşulları severler ve genellikle sulak alanlardan kilometrelerce ötede bulunurlar.

Patas maymunları omnivorlar hayvanlardır, kurtçuklar ve diğer toprak böcekleri, küçük sürüngenler, meyveler, yapraklar, kökler ve kuşların yumurtalarıyla beslenebilirler. Hayvanat bahçesindeki maymunlar, meyveler, patates, havuç, yeşillik, maymun yemi ve ayçiçeği çekirdeği ile beslenir.

Patalar alarm verildiğinde ağaçlara tırmanacak olsa da, tüm maymunlar arasında en çok karada (yerde) gezen türlerden biridir.

Patas maymunları, bir yetişkin erkek, birkaç kadın ve genç de dahil olmak üzere 30 kişiye kadar harem gruplarında yaşamaktadır. Kendilerine eş bulamamış erkekler yalnız kalır ya da küçük bekar gruplar oluştururlar. Yetişkin erkekler gruba liderlik eder ve avcılara karşı göz gezdirme görevi yapar. Tehdit edildiğinde, erkek grubun kaçmasına izin veren bir aldatmacacı olarak çalışır. Geceleri, her bir dişi ve onun yavruları, yırtıcı hayvanlardan büyük kayıpların azaltılmasına yardımcı olmak için kendilerine yüksek ağaç dalları bulurlar.

Çoğunlukla sessiz maymunlardır. Dişiler ve gençler, düşük ıslıkların yanı sıra tekrarlanan guttural öksürüğün yanı sıra homurdanma ve çirkin (tiz) bir ses çıkarırlar. Erkekler tehlike anlarında uluma / havlama karışımı ses çıkarırlar. Rahatsızlık göstermek için, patas maymunlar sadece esniyor.

Üreme, yıllık ve mevsimsel olup, Aralık ve Ocak ayları arasında gerçekleşir. Erkekler çiftleşmeden önce zıplayan bir davranış gösterirler – bu, beş veya altı aylık çocuk erkeklerde bile görülebilir. Normalde, tamamen siyah bir genç, 167 günlük bir gebeliğin ardından doğar. Gruptaki kadınlar, grup bonolarının güçlendirilmesine yardımcı olduğu düşünülen ebeveynlik sorumluluklarını paylaşmaktadır. Gençler sadece iki gün içinde annelerinin vücuduna tırmanabilirler ve yaklaşık iki haftada kendi başlarına keşfetmeye başlayabilirler. Erkekler, dört ila beş yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşıp gruptan çıkarılırken, kadınlar yaşam için grupta kalırlar.

Patas maymunları IUCN tarafından En Az Endişe Duyulan Tür olarak listelenir. Bunlar, geniş bir tür olup, nispeten bol olmakla birlikte, aralığının güneydoğu kesimlerindeki bireylerin sayısında belirgin bir azalma olmuştur.

Bu türün başlıca tehdidi, mahsul ve meralar için savan alanlarının temizlenmesi sonucu habitat kaybıdır. Patas ayrıca Batı Afrika’da  avlanır ve evcil hayvan ticareti ve araştırması için toplanır.

İlginizi Çekebilecek Benzer Yazılar

Related Posts