Puma Hayvanları Hakkında 34 Bilgi

Puma çoğu zaman Büyük Kedilerden biri olarak adlandırılsa da, teknik olarak değil. Bu vahşi bir kedi ve sadece ‘büyük’. Büyük Kediler aslında ‘ Panthera’ cinsine ait olanlara işaret eder. Bu cinse ait olmayanlar Büyük Kediler olarak sınıflandırılmaz. Puma ‘ Puma’ cinsine aittir . Puma olaylarına dair bu yazıda, bu inanılmaz ve görkemli vahşi kedinin en büyüleyici yönlerini öğreneceğiz.

  • Puma ‘Cougar’, ‘Mountain Lion’, ‘Panther’, ‘Catamount’ gibi birçok isimle çağrılır. Bilimsel adı Puma concolor’dur. Yerli yeri Kuzey ve Güney Amerika’dır.
  • Bu görkemli hayvanlar, Kanada Yukon’undan Güney Amerika’nın güney Andes’ine yayılır. Ormanlar, dağlık çöller veya alçak araziler gibi hemen hemen tüm habitatlarda bulunurlar. Ancak kanyonları, kayaları, yoğun çalıları vs. tercih ederler.
  • Batı yarım kürenin tümünde en yaygın yabani memelidir (karasal). Puma, Kuzey Amerika’nın en büyük vahşi kedisidir. Bu ağırlık terimleri, batı yarım kürenin tümünde ikinci pozisyon alır. Batı yarıkürenin en ağır vahşi kedisi Jaguar‘dır.
  • Genellikle gece ve krepüskülerdir (alacakaranlık saatlerinde aktiftir). Pumalar tam bir avcıdır, yani bu avcılar bekle ve bir strateji ile avlanırlar, dolayısıyla ‘otur ve bekle’ yırtıcıları olarak da bilinirler.
  • Puma, geyik ya da diğer çiftlik hayvanları ve küçük kemirgenler ve böcekler gibi büyük memelileri avlar. Onlar besin zincirinin tepesinde değiller. Bu, Puma’yı avlayan Gri Kurt, Jaguar veya Grizzly Bear gibi hayvanların olduğu anlamına gelir.

 

  • İlk noktada Puma için kullanılan ünlü isimlerin bir kısmını verdik. Ama hepsi değil! Bu vahşi kedilere ‘Painter’, ‘Mountain Screamer’, vb. ‘Puma’ denir, hepsi de en ünlü bilim adamıdır ve bu vahşi kediyi Puma olarak adlandırır.
  • Puma için 40 İngilizce ismin olduğunu biliyor muydunuz? Guinness Rekorlar kitabına göre en fazla isme sahip hayvandır.
  • Puma kelimesi, ilk kez 1777 yılında İngilizce olarak kullanılmıştır. Bu, İspanyolca dilinden türetilmiştir. İspanyol dili de bu kelimeyi Quechua dilinden (Güney Amerika dillerinden biri) ödünç almıştır. Puma güçlü demektir.
  • Puma, küçük kedilerin en büyüğüdür. Felidae ailesinin, 11 milyon yıl önce Asya’da evrimleştiğine inanılmaktadır. Genomik çalışmalara göre, Puma, Lynx, Felis, Leopardus vb. Ortak atalarının, 8 ila 8,5 milyon yıl önce, Bering Land Köprüsü aracılığıyla Asya’dan Amerika’ya göç ettiğine inanılmaktadır.
  • Carl Linnaeus, Puma’yı Felis (evcil kedi) cinsine yerleştirdi. Ancak, şimdi Puma cinsine yerleştirilmiştir. Puma, Cheetah ve Jaguarundi (küçük bir vahşi kedi) ile yakından ilgilidir. Bazen çitaların aslında Puma soyundan ayrıldığı ve Afrika ve Asya’ya ulaştığı ileri sürülmektedir.

 

  • 1980’lerde 32 alt Puma türü vardı. Ancak bazı alt türler ayırt edilemeyecek kadar özdeş veya benzerydi. Bu nedenle, sayı 32’den 6’ya kadar alttür. Onlar:
    • Puma concolor costaricensis veya Kosta Rika puması
    • Puma concolor concolor veya Kuzeyli Güney Amerika puması
    • Puma concolor puma veya Güneyli Güney Amerika puması
    • Puma concolor cabrerae veya Arjantinli puması
    • Puma concolor anthonyi veya Doğulu Güney Amerika puması
    • Puma concolor couguar veya Kuzey Amerika puması
  • Puma’nın yuvarlak başı ve kulakları diktir. Her ön patisinde 5 pençesi ve arka patilerinde 4 pençesi vardır. Kedi ailesinde, Puma tüm dünyada dördüncü büyük kedi. Sarımsı veya ten rengi tabaklıdır. Yetişkinler genellikle 60 ila 90 santimetre boyundadır. Burundan kuyruk başlangıcına kadar, erkekler 2.4 metre uzunluğunda ve dişiler 2.05 metre uzunluğundadır.
  • Yetişkin erkek Puma’lar 53 kilogram ila 100 kilogram, dişiler ise 29 kilogram ila 64 kilogram arasında değişmektedir. Puma’nın ekvatora daha yakın olan habitatları, en küçük boyuta sahip ve ekvator bölgesinden uzaklaştıkça ortalam boyutları artmaktadır.
  • Jaguarlardan daha büyük veya daha küçük olabilirler (yere göre). Fakat Jaguarlar daha güçlüdür ve Pumalardan daha iyi kas yapısına sahiptir.
  • Her ne kadar büyük bir boyutta olsa da, Büyük Kedilerden biri olarak kabul edilmez, çünkü cins, Panthera (Üyeler Kaplan , Aslan, Jaguar, Leopar ve Kar Leoparıdır.) üyeleridir. Puma’ların oldukça ünlü çığlıkları vardır ve dolayısıyla ‘Dağ Çığlığı’ adı verilir.

 

  • Diğer kedilerden farklı olarak, düz bir renge sahiptir. Yavruları mavi gözlerle doğmaktadır. Onların kuyruklarının üzerinde halkaları var.
  • Pumalar Felidae familyasında en büyük arka ayaklara sahiptir. Saatte maksimum 64 ila 80 kilometre hızla koşabilirler. Tırmanma konusunda ustalar ve aynı zamanda yüzebilirler.
  • Diğer kediler gibi, Pumalar da etoburdur. Bu sadece et üzerinde hayatta kalmaları anlamına gelir. Geyiklerden böceklere kadar farklı hayvanlarla avlanıyorlar. Bazıları, geyik, at, sığır, dağ keçisi, pronghorn, yabani tavşan, rakun, rhea, yabani hindi, kunduz vb.
  • Bir Puma geyik benzeri bir hayvanı avladığında, av 14 gün boyunca yeterli yiyecek sağlar. Bununla birlikte, yavruları yetiştiren bir dişi Puma, sadece 3 gün içinde geyik benzeri bir hayvanı yiyecektir. Onlar çöpçü değiller (çöpçüler ölü hayvanlarla beslenen hayvanlardır). Ama bazen ölü hayvanları yiyorlar.
  • Dişi Pumalar, bir buçuk yıl ile üç yıl arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Genellikle her 2-3 yılda bir bir yavru doğururlar, ancak her yıl doğurduklarına dair belgelenmiş vakalar da var. 8 günlük bir östrus döngüsü var. Gebelik süresi yaklaşık 3 aydır.

 

  • Genelde iki yavru doğursalar da her doğumda 1-6 arasında değişen yavrular doğurabilirler. Yavrular kör olarak doğarlar ve sadece 3 aylık yaşlarına geldiklerinde sütten kesilirler.
  • Yavruların hayatta kalma oranı, doğum başına ortalama bir yavrudur. Yavruların yetiştirilmesinin sorumluluğu, erkeklerin çiftleşmeden sonra dişiden ayrılmasından dolayı sadece dişilere kalmıştır.
  • Daha önce de belirtildiği gibi, yavrular vücutlarında büyüdükçe solgun olan lekeler ile doğarlar. Noktalar, yavruların iki ile iki buçuk yıl arasında uzandığı zaman ortadan kaybolur. Yavrular anneleriyle birlikte 1 ila 2 yıl (erkek yavrular daha erken ayrılır) kalır.
  • Yabandaki Pumaların yaşam beklentisi 13 yıldır (ortalama 8 ila 10 yıldır). Esaret altındayken, 20 yıla kadar yaşıyorlar. ‘Scratch’ denilen bir erkek Kuzey Amerika puma ( Puma concolor cougar ), yaklaşık 30 yıl yaşadı.
  • Pumaların ölüm nedenleri genellikle avlanma, açlık, rekabet, insan avcılığı, kazalar, hastalıklar vb.

 

  • Diğer kediler gibi, Pumalar da az ya da çok yalnız bir yaşam sürmektedir. Ama bazen, kendilerini grup halinde yaşarlar ya da avlanırlar. Bu topluluğun alanı 150 ila 1000 kilometrekaredir.
  • Dişilerin yaşam alanı genellikle erkeklerin yarısıdır. Bu alanları dışkı veya idrarla işaretlerler.
  • Avrupalılar Kuzey Amerika’yı kolonileştirdikten sonra Pumalar doğu Kuzey Amerika’dan neredeyse silindi. DNA çalışmaları, Puma’ların yeniden Doğu Kuzey Amerika’yı yeniden renklendirdiğini göstermiştir.
  • Gri Kurtlar ve Pumalar birbirleriyle doğrudan savaşır ve bölgedeki diğer kişilerin sayılarını etkiler.
  • Puma’nın bir melezi var. Pumapard, Puma ve Leopard arasında bir melezdir. Onlar genellikle cüce olur. Bu Pumapardlar ebeveynlerinin yarısı kadar büyür.

 

  • IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Birliği, daha önceki WCU – Dünya Koruma Birliği) Puma’yı En Az Endişe olarak ilan etti (tehlike altındaki veya kritik derecede tehlike altında olan vb. Kategoriye girmeyen). Bununla birlikte, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde, korunmaktadırlar.
  • Amerika’da ikamet eden yerli halk Puma’lara hayran kaldı. Cusco’nun İnka kentine bir Puma şekli verildi ve bu görkemli kedilerin ardından bölgelere ve insanlara isim verdiler. Viracocha, İnka’nın gök gürültüsü ve gök tanrısı Puma ile ilişkiliydi.
  • Puma’nın Aslan ile olan cilt renginin benzerliğinden ve dağlarda yaşadığından dolayı Puma Dağ Aslanı olarak bilinir.
  • Puma’nın bir alttürü olan Florida Panter, dünyadaki en nadir ve en küçük Pumalardan biridir.

 

Etiketler:, ,