Vaşak Hayvanıyla İlgili Genel Bilgiler

Vaşak, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın uzak kuzey ormanlarında yaşayan yalnız bir kedidir. Vaşak ile ilgili diğer bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz.

Kanada ve Alaska’da bulunan Kuzey Amerika vaşağı , İspanya ve Portekiz’de bulunan Avrupa Vaşağı ve Türkistan ve Orta Asya’da bulunan Asya vaşağı olmak üzere üç farklı vaşak türü vardır. Kuzey Amerika Vaşağı, Vaşak ailesinin en  kabarık tüylüsüdür. Bu sayede Kanada’nın dondurucu soğuk olan bölgelerinde bile hayatta kalabilmektedir. Avrupa ve Asya vaşak türleri içinde çok daha küçüktür.

Vaşak, Kuzey Amerika ormanlarında ve Avrasya’nın bazı kısımlarında yoğun çalı ve otlaklarda yaşama eğilimindedir. Vaşak küçük memelileri, kuşları ve balıkları avlayarak onlarla beslenirler. Kanada vaşakları fareler, sincaplar ve kuşları yerler. Tüm vaşak, büyük işitme (kulaklarındaki tutamlar işitme cihazıdır) ve vızıldama o kadar güçlü bir görme yeteneğine sahip yetenekli avcılardır.

Aile Felidae (Kedigiller)
Bilimsel İsmi Felis Lynx
Tip Memeli
Beslenme Etçil
Boyut 0-8-1.3m
Ağırlık 10 – 25 kg
Azami Hız 80 km/h
Ömür 12 – 20 Yıl
Yaşam Tarzı Yalnız
Renk Sarı, Kahverengi, Siyah, Bej
Avları Tavşan, Kuşlar, Geyik, Balık
Avcıları Kurt, Coyote, İnsan, Puma
Yaşam Alanı Tenha ormanlar ve dağlık bölgeler

Vaşak genellikle yalnız hayvanlardır ve zamanlarını hem avlanırak hem de istirahat ederek geçirirler. Ancak küçük bir vaşak grubu arada sırada seyahat edebilir ve beraber avlanabilirler.

Vaşak hayvanların çiftleşmesi kış sonlarında gerçekleşir ve dişi vaşak yaklaşık 70 günlük bir gebelik süresinden sonra iki ila altı yavru doğurur. Dişi vaşak, genellikle yılda bir kez doğum yapar. Genç yavruları dokuz ay boyunca anne vaşak ile birlikte kalırlar, Bu da vaşakların ilk kışını anneleriyle geçirmelerine ve onların korumasında olduğu anlamına gelir. Vaşak yavruları daha sonra genç yetişkinler olarak kendi başlarına yaşamak için hareket ederler.

İnsanlar bazen güzel kürkleri için vaşak avlarlar. Genel olarak “Endişe duyulan tür” olmamasına rağmen İber vaşağı popülasyonu gititkçe azalmaktadır. İber vaşağı, çoğu vaşağın yaşadığı soğuk kuzey ormanlarından uzakta, İspanya dağlarında hayatta kalmak için mücadele ediyor.

 

İlginizi Çekebilecek Benzer Yazılar